Back شما اینجا هستید: صفحه اصلی یادداشت

آیا دیندارتر شده‌ایم؟/وضعیت دینداری در جامعه ما چگونه است؟

از چالشی‌ترین مباحث جامعه شناختی و دین پژوهی در جامعه ایرانی، می‌توان به بررسی شدت کیفی و کمی دینداری در دهه‌های اخیر اشاره کرد. این مبحث حتی در میان عموم افراد جامعه و به شکل غیر آکادمیک آن نیز در میان ما ایرانی‌ها همیشه به بحث گذاشته می‌شود.

فقط کارمندان فرار مالیاتی ندارند

بر اساس گزارشی که مرکز پژوهش‌های مجلس منتشر کرده کارمندان بیشترین میانگین مالیات پرداختی را در بین برخی مشاغل پردرآمد چون کارکنان طلا و جواهر، کارکنان نمایشگاه خودرو، موبایل‌فروشان، وکلا و مشاورین املاک دارند و کارمندان بیش از هفت برابر مشاورین املاک مالیات می‌دهند!

«درونگراها» به چه کار جهان می‌آیند؟

تغییر علاقمندی این افراد مانند این است که کسی کباب دوست داشته باشد اما ما اصرار داشته باشیم قورمه سبزی به خورد او بدهیم. اصلا ممکن است خوردن قورمه سبزی حتی برای آن فرد ضرر هم داشته باشد و تنها به علاقمند نبودن او بستگی نداشته باشد.

نقدی بر اسطوره‌سازی شتاب زده از شهید سلیمانی

«شهید قاسم سلیمانی اسطوره‌است» این جمله کلیدی یادداشتی است که کورش علیانی فعال فرهنگی و دانش آموخته زبان‌شناسی به رشته تحریر در آورده است. سومین سالگرد شهید قاسم سلیمانی بهانه خوبی است این اسطوره را بررسی کنیم.

حقوق نجومی یک خبرنگار!

همان‌طور که حقوق‌ سر به فلک کشیده برخی مدیران هوش از سر مردم می‌پراند، حقوق رو به افول خبرنگاران هم هوش از سر خودشان می‌پراند.

دولت مردمی با دستان پر به همدان می‌آید

نیمه مردادماه سال ۱۴۰۱ یکسال از استقرار دولت سیزدهم می‌گذرد، دولتی که کوله باری از مشکلات انباشت شده از دولت قبل که حاصل سه عامل ناکارآمدی های مدیریتی، تحریم‌های ظالمانه و ویروس کرونا بود را به دوش کشید.

همدان خالی می‌شود!

آن‌چنان بغض فروخورده و حرف رفتن از برخی به گوش می‌رسد که لحظه‌ای با خود فکر می‌کنم همدان در حال خالی شدن است.

نداشتن علم مدیریت یا تجربه مدیریتی یا هر دو

تزلزل، ضعف و بی‌تحرکی برخی نامدیران از چیست؟

توانایی مدیریتی عمده‌ترین مساله‌ای است که باید در انتصاب مدیران در همه سطوح مورد توجه قرار گیرد اما متاسفانه گاهی شاهد این هستیم که مواردی چون ارتباطات، سفارشات و نسبت‌‎های خویشاوندی نسبت به این مقوله ارجح‌تر واقع می‌شوند و خروجی آن تولد نامدیرانی می‌شود که از طول دوران تصدی ایشان جز خرابکاری و بازدهی پایین، ثمره‌ای بر جای نمی‌ماند.

هزینه نامدیران بر دوش دولت؛

وقتی شایسته سالاری جای خود را به آشنا سالاری می‌دهد!

اصلی ترین مقوله در پیشبرد و توانمندی یک مجموعه برخورداری از توان مدیریتی و راهبردی فرد یا افرادی است که بر آن سیستم حاکم می‌شوند و تفکر مدیریتی در مجموعه حاکم نخواهد شد مگر با قرار گرفتن فردی با قابلیت‌های مدیریتی در راس هرم رهبری آن سازمان یا تشکیلات!

ازمون دولت سیزدهم در استان همدان

بعد از مشارکت بی نظیر مردم در انتخابات و رای به دولت کار و کرامت و سرکار امدن دولتی مردمی گمانه زنی‌ها جهت معرفی بالاترین مقام اجرایی استان شروع شد و سوابق شخصیت‌های مختلف در وزارت کشور ارزیابی شدند.

ورزش همدان مدیریت نمایشی نمی‌خواهد!

ورزش همدان در این سال‌ها بیشتر از همه همچون لاک‌پشتی است که به کندی و خسته گام برمی‌دارد، دستاورد چندانی از این حرکت آهسته ندارد و پیوستگی در برنامه‌ریزی و رشد در ورزش همدان دیده نمی‌شود.

آب در کوزه و همدان تشنه‌لب!

استانداری همدان؛ مطالبات مردمی و اقدامات افراد تاثیرگذار

چند هفته‌ای می‌شود که انتخاب استانداران جدید در سراسر کشور آغاز شده و گمانه‌زنی‌ها در خصوص گزینه‌ها قوت گرفته است.

دلالیسم اداری؛ پدیده شایع اما بدون پیگیری و مجازات

در شرایطی که در شعارهای انتخاباتی نامزدها در سطوح مختلف از شورای اسلامی شهرها تا مجلس شورای اسلامی و ریاست جمهوری، اغلب ایشان از الفاظی چون توجه به شایسته سالاری و انتصاب افراد شایسته در راس امور پس از انتخاب دم می‌زنند اما اغلب در واقعیت و پس از رای‌آوری اتفاقات دیگری رقم می‌خورد.